U okviru prekograničnog projekta „Mi možemo“ pripremljena metodologija za određivanje cene grejanja preduzeća Grijanje d.o.o. Pljevlja na bazi utroška toplotne energije krajnjeg kupca

U okviru projekta „Smanjenje uticaja lokalnih zajednica prekograničnog regiona Srbija i Crna Gora na klimatske izazove – MI MOŽEMO“ u cilju unapređenja regionalne saradnje i koordiniranog delovanja na smanjenje negativnog uticaja na klimatske promena, a nabazi postojećeg iskustva JEP „Toplana“ Kraljevo pripremljen je dokument „Metodologija za određivanje cene grejanja preduzeća Grijanje d.o.o. Pljevlja na bazi utroška toplotne energije krajnjeg kupca“.

U okviru projekta kroz razmenu iskustva u prekograničnom području je  definisan model naplate toplotne energije po utrošku čija primena (na području opštine Pljevlja) treba da omogući smanjenje emisije gasova staklene bašte kroz mere energetske efikasnosti i efikasnu potrošnju toplotne energije u zagrevanju prostora. Osnovna prednost naplate po utrošku toplotne energije je da potrošači zaista plaćaju ono što potroše i takav sistem obračuna i naplate posebno je isplativ u prelaznim periodima, na početku i na kraju grejne sezone, kada nema potrebe za značajnim grejanjem prostora. Primenom sistema naplate zaočekivati je da dođe do smanjena potrošnje toplotne energije i energenata, što bi  uslovilo smanjenje emisije štetnih gasova, a ujedno bi se umanjili računi za uslugu daljinskog grejanja.

Dokument se nalazi na LINKU.

Projekat „Smanjenje uticaja lokalnih zajednica prekograničnog regiona Srbija i Crna Gora na klimatske izazove – MI MOŽEMO“ finansira Evropska unija u okviru programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora.

EU